Datering
Maker

Hoekkastje

In de 17de eeuw werden verhalen uit de bijbel en uit de klassieke geschiedenis en mythologie gezien als voorbeeld voor een deugdzaam leven. Uit de vele voorstellingen van Cyrus en Tomyris op huisraad blijkt dat dit verhaal een speciale betekenis had voor de Hollanders in de 18de eeuw. Waarom, is niet bekend. De afbeelding op dit hoekkastje is naar een schilderij van Rubens.

Gedetailleerde beschrijving

Hoekkastje met kwartrond front en twee deurtjes die middenvoor sluiten tussen smalle hoekstijlen. De bovenlijst en plint zijn hol en de deuren zijn met vlinderscharnieren; bevestigd. Aan de rechter deur is een smal slaglijstje aangebracht. In de kast zijn drie plankjes, waarvan het bovenste aan de voorkant hol is uitgezaagd. Beschildering: Op de deuren is een voorstelling geschilderd van de wraak van koningin Tomyris (Herodotus 1: 214), bestaande uit een groot aantal figuren in een interieur met op de achtergrond een doorkijk op een blauwe lucht met witte wolken. Het interieur heeft een geblokte vloer, vier getorste zuilen en een links onder een baldakijn een verhoging met koningin Tomyris en een aantal vrouwen. Rechts is een groep mannen weergegeven, waaronder soldaten met speren. In het midden knielt een jonge man, die een afgehouwen mensenhoofd boven een bak met bloed houdt.; De rest van de kast is als volgt beschilderd: de bovenlijst en plint en de stijlen naast de deuren zijn groen, beschilderd met een contourlijn en eenvoudige bladertakjes in goudkleur. De bovenkant is donkerbruin, de binnenkant steenrood met bruine plankjes en de achterkant is onbeschilderd.

Identificatie
Titel
Hoekkastje
Objectnummer
006831
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • hoekkast
    Vrijstaande, hangende of ingebouwde kasten, die zo gemaakt zijn dat ze precies in een hoek van een kamer passen. (AAT-Ned)
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-518
Over
Onderwerpen
  • Bijbelfiguur
    Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
57.5 cm
Hoogte
91.0 cm
Diepte
38.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 januari 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Ameland
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae