Datering
Maker

Hoekkastje

Hoekkastje beschilderd met bijbelse voorstelling. Ook al liggen de gebieden niet bepaald naast elkaar, interieurs uit Ameland en de Zaanstreek hadden veel gemeen. In beide streken had men een voorkeur voor dezelfde soorten meubeltypen: hoekkastjes, klaptafels en bedbankjes. Deze meubelstukken werden meestal gemaakt in de Zaanstreek en vervolgens naar Ameland gevaren. Vaak werden ze daar dan overgeschilderd, omdat de Zaanse beschildering er minder in de smaak viel; op Ameland had men een voorkeur voor Bijbelse voorstellingen. Daarnaast was Amelander meubilair ook wel beschilderd met meer abstracte decoraties en bloemmotieven. De meubelstukken konden soms net zo abstract en kleurrijk beschilderd zijn als die op Hindeloopen, maar doordat er minder kleine patronen naast elkaar stonden, oogden ze toch minder bont.

Gedetailleerde beschrijving

Hoekkast met kwartrond front, twee deuren die middenvoor sluiten en een bovenstuk met twee boorden. In de kast zijn twee plankjes die aan de voorkant geschulpt zijn uitgezaagd. Het bovenstuk is eveneens geschulpt. De deuren zijn bevestigd met vier vlinderscharnieren. Aan het rechter deurtje is een halfrond slaglijstje aangebracht. De bovenrand van de kast en de plint zijn geprofileerd. Beschildering: Over de hele voorkant van de kast is een voorstelling van de annunciatie geschilderd. In een interieur zijn de aartsengel Gabriel en Maria voorgesteld, op een zwart-wit geblokte tegelvloer. Links staat een pilaar waartegen Maria geleund zit, rechts de engel op een wolk, met een palmtak in de linkerhand en de rechter arm omhoog geheven. Tussen de twee figuren is een laag krukje voorgesteld en achter Maria een rood gordijn. Boven de twee figuren is een halfronde wolkenband waarin engelkopjes, daarbinnen een gele driehoek en een duif. De rest van de kast is geheel zwart geschilderd.Naar een gravure van Pieter H.Schut, Hist.N.T. nr 6, ook Vollenhove N.T. nr. 6. Vgl. cat. nr. 5.

Identificatie
Titel
Hoekkastje
Objectnummer
008585
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • hoekkast
  Vrijstaande, hangende of ingebouwde kasten, die zo gemaakt zijn dat ze precies in een hoek van een kamer passen. (AAT-Ned)
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-654
Over
Onderwerpen
 • Bijbelfiguur
  Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
53.0 cm
Hoogte
137.5 cm
Diepte
31.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 december 1967
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Ameland
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae