Datering

Hoekkastje

In de 17de eeuw werden verhalen uit de bijbel en uit de klassieke geschiedenis en mythologie gezien als voorbeeld voor een deugdzaam leven.De beschildering stelt de aanbidding van de drie koningen voor. (Matteus 2:1-12).

Gedetailleerde beschrijving

Tweedeurs, kwartrond hoek-hangkastje, middenvoor sluitend. In de kast zijn drie plankjes waarvan de bovenste aan de voorkant hol van vorm is. De deuren zijn bevestigd met vier scharnieren waarvan de platen in krulvormen uitgezaagd zijn. De rechter deur heeft aan de linker zijkant een profielrand die in gesloten toestand deels over de linkerdeur valt. De bovenrand en de plint zijn geprofileerd. Op de deuren is een beschildering aangebracht die een aantal figuren in een architecturale omlijsting voorstelt met op de voorgrond een slootkant. Aan de rechterkant staan een man en een vrouw. De vrouw houdt in haar handen een kind dat in een doek gewikkeld is en een lichtkrans om het hoofd heeft. Aan de linkerkant is een groep; figuren voorgesteld die allen naar het kind kijken. De voorste twee figuren zijn geknield weergegeven en hebben een bokaal in de hand. Achter deze twee figuren staat een figuur met donkere huidskleur met een tulband op het hoofd en een geopend doosje in zijn handen. Achter deze drie mannen staan nog vier figuren. Op de achtergrond is tussen de vrouw en de groep figuren links een bak met stro te zien en verder op de achtergrond een architecturale omlijsting met een doorkijk naar een landschap waarboven een blauwe lucht met witte wolken en een witte ster. Bovenaan en aan de linker zijkant is een bruine, geplooide draperie die in de voorstelling een repoussoir-functie heeft. De beschildering stelt de aanbidding van de drie koningen voor. (Matteus 2:1-12). De randen naast de deuren, de bovenkant en de plint zijn zwart geschilderd, de binnenkant van de deuren is zwart en bruin en de rest van de binnenkant van de kast is donkergroen.

Identificatie
Titel
Hoekkastje
Objectnummer
009575
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • hoekkast
  Vrijstaande, hangende of ingebouwde kasten, die zo gemaakt zijn dat ze precies in een hoek van een kamer passen. (AAT-Ned)
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14035
Over
Onderwerpen
 • Bijbelfiguur
  Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
58.5 cm
Hoogte
92.0 cm
Diepte
39.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 april 1978
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Ameland
 • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae