Datering
Maker

Hoekkastje

Meubelen beschilderd met landschappen waren in trek bij de bewoners van de Zaanstreek. Meestal zijn dat Zaanse landschappen. IJstaferelen en molens zijn vaak op Zaans huisraad geschilderd. Deze hoekkast laat zien dat in Zaanse huizen ook gefantaseerde Italiaanse landschappen voorkwamen.

Gedetailleerde beschrijving

Hoekkast met kwartrond front, bovenstuk met twee boorden en een deur die links sluit tussen twee smalle hoekstijlen. In de kast zijn twee plankjes aangebracht, die aan de voorkant geschulpt uitgezaagd zijn. De deur is met drie scharnieren bevestigd, waarvan alleen lede en pen buiten kast uitsteken. De deur heeft een halfrond profielrand als slaglijst. De bovenrand en de plint zijn niet geprofileerd. Beschildering: Over de gehele voorkant van de kast is een pastoraal landschap geschilderd. In een heuvelachtig landschap bevinden zich koeien, schapen en een herder, op de voorgrond een vrouw die een koe melkt en nog een aantal figuren. Verder naar achteren is een meer weergegeven. Het bovenstuk met boorden is steenrood, op de randen van het bovenstuk na die resten tonen van verguldsel. De binnenkant van de deur is aan de bovenkant steenrood, daaronder blauw. de bovenste plank en de ruimte erboven zijn blauw, daar onder is de rest van de kast steenrood. De randen van de kast zijn verguld.

Identificatie
Titel
Hoekkastje
Objectnummer
008107
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • hoekkast
  Vrijstaande, hangende of ingebouwde kasten, die zo gemaakt zijn dat ze precies in een hoek van een kamer passen. (AAT-Ned)
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7816
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
127.5 cm
Diepte
30.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 januari 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Zaanstreek
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae