Datering
Maker

Amelander hoekkastje met een voorstelling uit de klassieke geschiedenis

Op dit hoekkastje is een voorstelling te zien van de wraak van koningin Tomyris. In de zeventiende eeuw werden verhalen uit de bijbel en uit de klassieke geschiedenis en mythologie gezien als voorbeeld voor een deugdzaam leven. De Amelander hoekkastjes werden vervaardigd en beschilderd in de Zaanstreek. De Amelander schippers vertrokken vanuit Amsterdam bij gebrek aan een haven op Ameland.

Gedetailleerde beschrijving

Kwartrond hoekkastje met twee deuren, tussen smalle zijstijlen. In de kast zijn drie planken, waarvan de bovenste de vorm van de kast niet volgt, maar is aan de voorkant concaaf. De deuren zijn met (overschilderde) vlinderscharnieren bevestigd. Op de rechter deur is een halfrond profiel aangebracht, waarmee die deur over de linker deur sluit. De bovenrand en de plint zijn geprofileerd. Een deel van de achterkant loopt aan de bovenkant door boven de bovenkant van de kast. de rand die zo ontstaan is heeft een geschulpte vorm.Beschildering: Op de deuren is een voorstelling geschilderd van de wraak van koningin Tomyris, bestaande uit; een groep figuren in een interieur. De vloer is een licht-donker marmeren tegelvloer. Op de voorgrond ligt op de tegelvloer een blauw kussen met daarop een kroon, een staf en een rijksappel. Verder naar achteren staan drie figuren; links drie vrouwen en rechts drie mannen, allen gekleed in achttiende-eeuwse kleding. Achter deze groep is een vierkante pilaar met daarboven een booglijst en de verdere architecturale achtergrond. Door de deur is een doorkijk op enkele bomen en een wolkenlucht. Bovenaan en aan de rechter zijkant is een draperie in de kleuren blauw, geel, bruin en rood die in de voorstelling een repoussoir-functie heeft. De bovenkant en de plint zijn groen en de binnenkant van de kast is geschilderd in de kleuren groen en grijs.

Identificatie
Titel
Amelander hoekkastje met een voorstelling uit de klassieke geschiedenis
Objectnummer
007437
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • hoekkast
  Vrijstaande, hangende of ingebouwde kasten, die zo gemaakt zijn dat ze precies in een hoek van een kamer passen. (AAT-Ned)
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1376
Over
Onderwerpen
 • Klassieke geschiendenis
Werk
Breedte
58.0 cm
Hoogte
97.0 cm
Diepte
38.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 januari 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Ameland
 • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae