Datering
Maker

Hoekkastje

Hoekkastje met een beschildering uit de klassieke geschiedenis. Voorbeeldprent: Voorstelling geschilderd naar de kopergravure 'Il est d' un Roy de se vaincre soy mesme', van G. Edelinck (1640-1707) naar het ontwerp van Charles le Brun (1619-1690). (De prent bevindt zich o.m. in de collectie van het Rijksprentenkabinet.)

Gedetailleerde beschrijving

Eendeurs, kwartrond, hoek-hangkastje, links sluitend, met bovenstuk met twee boorden. Het bovenstuk is geschulpt. De deur is bevestigd met twee vlinderscharnieren. Aan de linkerzijkant van de deur is een halfronde profielrand aangebracht. De bovenrand van de kast en de plint zijn geprofileerd. Op de hele voorkant van de kast is een voorstelling geschilderd van een aantal figuren in een landschap met op de voorgrond de oever van een rivier. Aan de linkerkant is een grote groep vrouwen voorgesteld die zitten onder. Beschildering: Over de hele voorkant van de kast is een voorstelling geschilderd van de vrouwen van Darius voor Alexander de Grote. Op de voorgrond is de oever van een rivier voorgesteld. Daar achter is links een grote groep vrouwen voorgesteld, zittend onder een baldakijnvormige tent. De voorste van de vrouwen zijn geknield en veel van de vrouwen hebben de handen ineengeslagen en opgeheven voor zich. Rechts staat Alexander de Grote en een Romeins soldaat. De voorste vrouw werpt zich voor de voeten van Alexander de Grote. De bovenrand, de plint, de randen van het bovenstuk en boorden zijn verguld, de rest van het bovenstuk is steenrood van kleur.

Identificatie
Titel
Hoekkastje
Objectnummer
008911
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • hoekkast
    Vrijstaande, hangende of ingebouwde kasten, die zo gemaakt zijn dat ze precies in een hoek van een kamer passen. (AAT-Ned)
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16920
Over
Onderwerpen
  • Klassieke geschiendenis
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
127.0 cm
Diepte
30.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
  2. (tekenaar)
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 januari 1970
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Ameland
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae