Datering
Maker

Hoekkastje

Hoekkast beschilderd met een bloemstilleven tegen een crèmekleurige achtergrond. Ook al liggen de gebieden niet bepaald naast elkaar, interieurs uit Ameland en de Zaanstreek hadden veel gemeen. In beide streken had men een voorkeur voor dezelfde soorten meubeltypen: hoekkastjes, klaptafels en bedbankjes. Deze meubelstukken werden meestal gemaakt in de Zaanstreek en vervolgens naar Ameland gevaren. Vaak werden ze daar dan overgeschilderd, omdat de Zaanse beschildering er minder in de smaak viel op Ameland had men een voorkeur voor Bijbelse voorstellingen. Daarnaast was Amelander meubilair ook wel beschilderd met meer abstracte decoraties en bloemmotieven

Gedetailleerde beschrijving

Eendeurs, kwartrond, hoek-hangkastje, rechts sluitend, met bovenstuk met twee boorden. In de kast zijn twee planken die aan de voorkant geschulpt zijn uitgezaagd, het bovenstuk is ook geschulpt. De deur heeft twee gegraveerde vlinderscharnieren en aan de rechter zijkant een halfronde profielrand. De bovenrand van de kast en de plint zijn geprofileerd. Op de deur is een bloemstilleven geschilderd tegen een crèmekleurige achtergrond. De bloemen staan in een bruine vaas die grijze ondergrond staat welke halfrond is voorgesteld zodat het lijkt alsof het bloemstilleven in een nis staat. In het boeket zijn o.a. de volgende bloemen te onderscheiden: anjers, vingerhoedskruid, een tulp, een iris en een passiebloem. Bovenaan zijn twee vlinders en een vlieg toegevoegd en rechtsonder ligt op de grijze ondergrond waar de vaas op staat een appel. De rest van de kast is geheel donkerbruin geschilderd.

Identificatie
Titel
Hoekkastje
Objectnummer
B000142
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • hoekkast
  Vrijstaande, hangende of ingebouwde kasten, die zo gemaakt zijn dat ze precies in een hoek van een kamer passen. (AAT-Ned)
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10193
Werk
Breedte
59.0 cm
Hoogte
128.5 cm
Diepte
37.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 3 april 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Ameland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae