Datering

Hoekkastje

In de 17de eeuw werden verhalen uit de bijbel en uit de klassieke geschiedenis en mythologie gezien als voorbeeld voor een deugdzaam leven.Op dit hoekkastje is een voorstelling van de aanbidding door de koningen voorgesteld.

Gedetailleerde beschrijving

Driehoekig hoekkastje met een deur die links sluit. Langs drie zijden van de deur (met uitzondering van de scharnierzijde) is een profielrand langs de deur aangebracht. De scharnieren, met afgeronde bladen, zijn met de beide bladen op de buitenkant van de kast aangebracht. Het kastje heeft een geprofileerde bovenrand en een smalle, holle plint. Beschildering: De bovenrand en de profielranden zijn donkerbruin, de rand langs de deur is donker bruin-groen. Op de deur is een voorstelling van de aanbidding door de koningin voorgesteld (Matteus 2: 1-12); rechts Jozef en Maria, de laatste met het kind in haar handen dat in doeken is gewikkeld en een lichtkrans rond het hoofd heeft. Links staan de drie koningen die zich naar het kind buigen een elk een bokaal in de hand hebben. Twee van deze figuren zijn voorgesteld als een oude man met grijze baard, de derde is een figuur met donkere huidskleur met een tulband op het hoofd. Achter deze figuren staan nog drie figuren. In het kastje waren oorspronkelijk drie plankjes; het middelste plankje ontbreekt nu.

Identificatie
Titel
Hoekkastje
Objectnummer
007865
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • hoekkast
  Vrijstaande, hangende of ingebouwde kasten, die zo gemaakt zijn dat ze precies in een hoek van een kamer passen. (AAT-Ned)
 • beschilderd meubilair
Over
Onderwerpen
 • bijbelfiguur
  Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
52.0 cm
Hoogte
81.0 cm
Diepte
23.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 januari 1965
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Ameland
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae