Datering
Maker Arnold Houbraken

Hoekkastje

In de 17de eeuw werden verhalen uit de bijbel en uit de klassieke geschiedenis en mythologie gezien als voorbeeld voor een deugdzaam leven.Op het kastje is een voorstelling van de verkondiging aan de herders geschilderd (Lucas 2: 8-10).

Gedetailleerde beschrijving

Hoekkastje met kwart-rond front, een links sluitende deur tussen smalle hoekstijlen en een bekroning met twee boorden. De bekroning is geschulpt uitgezaagd en loopt over de volle breedte van de kast. In de bekroning is een gat aangebracht, waaraan het kastje opgehangen kon worden. De bovenlijst en de plint zijn hol. De deur is met vlinderscharnieren bevestigd en er is een smal slaglijstje aan de deur aangebracht. Het sleutelgat is met een slotplaatje afgezet. Beschildering: De voorstelling is over de hele voorkant, inclusief de hoekstijlen, geschilderd, binnen een over deur en stijlen geschilderde, smalle donkerbruine rand. Op het kastje is een voorstelling van de verkondiging aan de herders geschilderd (Lucas 2: 8-10). In een landschap knielen links twee herders. Rechtsvoor zijn schapen en een geit voorgesteld. Achter de knielende herders is een stal, met drie slapende herders. Rechts van de stal is een uit de lucht komende wolkenbaan voorgesteld, waarop een engel staat, gehuld in een blauwe omslagdoek en zijn rechter arm uitstekend. Verder zijn er nog vier kleinere engelen te zien. De rest van het kastje is als volgt beschilderd: de bovenlijst en plint, de achterkant en de randen van de bekroning zijn donkerbruin; de bekroning is rood. Naar een gravure van Arnold Houbraken (1660-1719) in "Taferelen der voornaamste Geschiedenissen van het Nieuwe Testament, door de vermaarde kunstenaars Hoet, Houbraken en Picart getekent, en van de beste meesters in koper gesneden, en met beschrijvingen uitgebreid. In 's Gravenhage, by Pieter de Hondt. MDCCXXVIII".

Identificatie
Titel
Hoekkastje
Objectnummer
006780
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • hoekkast
  Vrijstaande, hangende of ingebouwde kasten, die zo gemaakt zijn dat ze precies in een hoek van een kamer passen. (AAT-Ned)
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5851
Werk
Breedte
51.0 cm
Hoogte
132.5 cm
Diepte
33.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Arnold Houbraken (tekenaar)
Datering
Materiaal
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 juli 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Ameland
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen