Datering
Maker Onbekend

Baarschild, afkomstig uit Makkum, met voorstelling van een weefgetouw.

Baarschild. Paneel, beschilderd met een voorstelling van een wever achter een weefgetouw. De hoeken van het schild zijn afgebrokkeld. Ter bescherming is het daarom ingelijst.
inv.nr. Museum De Waag: W 1965-15-e
Baarschilden werden aan een baar gehangen. De schilden zijn afkomstig uit Makkum. Gezien de voorstelling, waren de baarschilden waarschijnlijk in gebruik bij het weversgilde van Makkum, dat zich voornamelijk bezighield met het maken van zeildoek.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1984, p. 24

Identificatie
Titel
Baarschild, afkomstig uit Makkum, met voorstelling van een weefgetouw.
Objectnummer
FSM-1984-186-E
Objecttype
  • Baarschilden
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003782
Over
Onderwerpen
  • Weverijen
  • Gilden
    Verwijst naar gezworen fraterniteiten, broederschappen of verenigingen, gevormd voor de wederzijdse steun en bescherming van de leden of de behartiging van beroepsmatige belangen. In de kunst en aanverwante vakgebieden verwijst de term naar verenigingen van kunstenaars, handwerksmannen, ambachtslieden of handelaren, die hun bloeitijd kenden in Europa tussen de 11de en 16de eeuw en in die periode een belangrijk onderdeel vormden van de economische en sociale structuur. De meeste gilden hadden betrekking op een bepaalde stad. Gilden waakten meestal over de opleiding, de productienormen en het welzijn van hun leden. Gilden verschaften ook aanzienlijke steun aan de kunsten. (AAT)
  • Makkum
Werk
Breedte
cm
Hoogte
24.0 cm
Lengte
34.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA