Datering

Tafel of flap-aan-de-wand

Flap-aan-de-wand beschilderd met bijbelse voorstelling. De Zaanse klaptafels uit de 18de eeuw zijn groter dan de klaptafels uit Hindeloopen. Net als in Hindeloopen is een bijbelse voorstelling in een medaillon geschilderd op de onderkant van het tafelblad.Rondom de bijbelse voorstelling is het tafelblad gehout. Bij Hindelooper klaptafels is die ruimte over het algemeen druk versierd met krullen.

Gedetailleerde beschrijving

Flap aan de wand met klossluiting, drie vaaspoten en geschulpt uitgezaagde tafelregels. Een geprofileerde bovenste dwarsregel en een ovaal tafelblad met iets opstaande rand. Beschildering: bovenkant blad: polychrome beschildering van papegaai in ring waaromheen bloemkrans. Onderkant blad: tussen bloemmotieven voorstelling van Salomo's oordeel (I Koningen 3:16-28) naar Schut OT 92;daarnaast opschrift: DOOR . WIJSHEIJT . SALOMON . VINDT / DE . REGTE . MOEDER . VAN . HET . KINT . Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank.

Identificatie
Titel
Tafel of flap-aan-de-wand
Objectnummer
009206
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • klaptafel
  Tafeltje dat men in zijn geheel tegen een wand kan klappen.
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13890
Over
Onderwerpen
 • Bijbelfiguur
  Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
127.0 cm
Hoogte
66.0 cm
Lengte
89.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 mei 1973
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Zaanstreek
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae