Datering
Maker

Gelegenheidslepel

Voor zover bekend werd dit type lepel alleen in Enkhuizen vervaardigd. Dit type is veel vervalst. Bij de vervalsingen is de achterkant van de steel onderaan meestal glad, zoals bij dit exemplaar. De vervalsingen zijn echter meestal zeer grof. Dit exemplaar is door de toetsstreken en de wijze van keuren vermoedelijk geen vervalsing, hoewel de merken onduidelijk zijn. Voor een vergelijkbare lepel zie inv.nr. 9472., vermoedelijk vervalsing; De wijze van keuren is correct, de toetssteek is op de juiste plaats aangegeven. Deze combinate van keuren werd gebruikt van 1663-1735; Ook kan in het 'Bijltje' de letter T gezien worden gebruikt in 1681/82, 1706 en 1730.; Het teken aan de andere zijde kan dan gelezen worden als onbekend meesterteken.

Gedetailleerde beschrijving

Lepel met peervormige bak en getorste steel (langzame tors) boven een ondereinde met reliefvoorstelling op voorzijde en gladde achterzijde. Op het ondereinde voor een voorstelling; van Judith met het hoofd van Holofernes, boven een engelenkopje; achterzijde glad. De bekroning van de steel bestaat uit de aartsengel Gabriel: een engel staande op een draak, met in de rechterhand een sleutel. De verbinding van steel en bak bestaat uit een korte rattestaart. bak is peervormig.; Merken:; Op gladde achterzijde ondereind steel en op achterzijde bak: toetsstreek. Op achterzijde bak: drie haringen in gekroond schild (= stk. Enkhuizen); Hollandse leeuw onder parelkroon (= geh. merk); C of G? (= jl. 1665-1666 of 1669-1670); bijltje in rechthoek? (= belastingteken oude werken); ..ZI in liggende rechthoek (= teken voor werken in voltooide staat).

Identificatie
Titel
Gelegenheidslepel
Objectnummer
008573
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • gelegenheidslepel
    Lepel die herinnert aan een gedenkwaardige gebeurtenis door middel van een gegraveerde tekst, al dan niet met een tafereel in de geest van de herinnering.
  • zilverwerk
    Objecten of delen van objecten, vervaardigd uit zilver, vooral fijn, decoratief werk. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16202
Over
Onderwerpen
  • Bijbelfiguur
    Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
5.8 cm
Lengte
20.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
  • Gieten
    Het smelten (in verband met glas ook het fuseren) en in een vorm gieten van materialen, bijvoorbeeld metaal of glas.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 25 oktober 1967
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • Enkhuizen
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen