Datering
Maker S. Buidels

Brandewijnkom

De vorm van de kom lijkt te duiden op midden achttiende eeuw, de merken zijn ca. 1735 ingeslagen. De eerdere toeschrijving aan S. Buidels is foutief. De kom werd gemaakt in Enkhuizen in de achttiende eeuw, vermoedelijk in 1723 (jl) Het stuk is volledig gekeurd. De afbeelding van de opdracht in de tempel is bijzonder, dit gebeurde namelijk 7 dagen na de geboorte van het kind. Het geven van een brandewijnkom als pillegift gebeurde soms ook pas als bleek dat het kind levensvatbaar was, zo’n week na de geboorte. Brandewijnkommen komen in heel het Noord-Nederlandse deel, en in het Noord-Duitse deel veelvuldig voor vanaf de tweede helft van de 17e eeuw. Opvallend kenmerk zijn de Groninger brandewijnkommen met de staande oren en de Friese brandewijnkommen met de liggende oren.

Gedetailleerde beschrijving

Ovaalvormige kom met platte handvaten op gecontourneerde voet. De voet is versierd met florale decoratieve motieven, de kom met aan de lange zijden bijbelse voorstellingen en onder de handvaten een jachtscene en vogels. De decoraties zijn gedreven en gegraveerd. De bijbelse voorstellingen zijn afbeeldingen van de opdracht in de tempel en Esther voor Ahasveros. Merken: S.B. (vermoedelijk S. Buidels, werkzaam Rotterdam of omstreken, begin 20ste eeuw), Hollandse leeuw, jaarletter M. (Zie opmerkingen.)

Identificatie
Titel
Brandewijnkom
Objectnummer
013862
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • brandewijnkom
    Twee-orig, van oorsprong zeventiende-eeuws zilveren kommetje waaruit brandewijn werd gedronken, maar in kerken wel wordt/werd gebruikt als collecteschaaltje.
  • zilverwerk
    Objecten of delen van objecten, vervaardigd uit zilver, vooral fijn, decoratief werk. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1608
Over
Onderwerpen
  • Bijbelfiguur
    Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
11.8 cm
Hoogte
7.4 cm
Lengte
25.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. S. Buidels (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
  • Geslagen (metaalvormingsprocédé)
    Wordt gebruikt voor het toebrengen van slagen op een stukje metaal, in het bijzonder een muntplaatje, met als doel een indruk in het metaal aan te brengen. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1984
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen