Datering
Maker

Gelegenheidslepel

Gelegenheidslepel

Gedetailleerde beschrijving

Serie van vier lepels, genummerd a t/m d. Lepels met peervormige bak en getorste steel (langzame tors) boven een ondereinde met reliefvoorstelling op voor- en achterzijde. Op het ondereinde voor een voorstelling van Judith met het hoofd van Holofernes, boven een engelenkopje, achter david met staf en slinger daaronder een engelenkopje. De bekroning van de stelen bestaat uit een evangelist met evangelistensymbool op een sokkel: a: Marcus met leeuw, b: Lucas met rund, c: Johannes met adelaar en d: Mattheus met een mensfiguur. De verbinding van steel en bak bestaat steeds uit een korte rattestaart. Merken: De merken zijn identiek op de vier lepels en steeds op de achterzijde van de bak aangebracht: drie haringen in gekroond schild (= stk. Enkhuizen) W in liggend ovaal (= jl. 1683-1684) IG waaronder een hand met opgeheven zwaard, in schild (= onbekend mt.).

Identificatie
Titel
Gelegenheidslepel
Objectnummer
008817
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • gelegenheidslepel
  Lepel die herinnert aan een gedenkwaardige gebeurtenis door middel van een gegraveerde tekst, al dan niet met een tafereel in de geest van de herinnering.
 • zilverwerk
  Objecten of delen van objecten, vervaardigd uit zilver, vooral fijn, decoratief werk. (AAT)
 • lepel
  Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13209
Over
Onderwerpen
 • bijbelfiguur
  Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
5.9 cm
Lengte
20.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)
Techniek
 • gieten (metaal)
  Het smelten (in verband met glas ook het fuseren) en in een vorm gieten van materialen, bijvoorbeeld metaal of glas.
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 19 december 1959
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
 • Enkhuizen
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen