Datering
Maker

Klaptafel of flap-aan-de-wand

Een flap-aan-de-wand is een klaptafel die na gebruik tegen de muur gezet kon worden daarom was de onderkant van het tafelblad vaak rijker versierd dan de bovenkant. Bijkomend voordeel hiervan was dat een beschildering op de onderkant nauwelijks kon slijten door gebruik. Het komt zelden voor dat ook de bovenkant van het blad uitbundig gedecoreerd is. Klaptafels uit Hindeloopen zijn kleiner als die uit de Zaanstreek. Net als in de Zaanstreek is een bijbelse voorstelling, in dit geval een voorstelling van de verheffing van Jozef, in een medaillon geschilderd op de onderkant van het tafelblad. Rondom de bijbelse voorstelling is het tafelblad druk versierd met krullen.

Flap aan de wand met beschildering: bovenkant blad: wit fond met vogel en bloemen, onderkant: rood fond voorstelling o.m. medaillon met bijbelse voorstelling: Verheffing van Jozef. Boven medaillon initialen P.I.

Identificatie
Titel
Klaptafel of flap-aan-de-wand
Objectnummer
006310
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • klaptafel
  Tafeltje dat men in zijn geheel tegen een wand kan klappen.
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12830
Over
Onderwerpen
 • Bijbelfiguur
  Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Hoogte
75.0 cm
Lengte
84.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 3 maart 1958
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen , Picturae