Datering

Klaptafel of flap-aan-de-wand

Hindelooper interieurs stonden in binnen- en buitenland bekend om hun vele kleuren, patronen en materialen. Muren, meubels en textiel werden op allerlei manieren voorzien van kleurrijke patronen, met bloemmotieven, vogels. Op Wereldtentoonstellingen werden Hindeloopen interieurs getoond en nagebootst. Bezoekers vonden het prachtig en dachten dat het typisch Nederlands was, maar de verschillende patronen en kleuren en de rijkdom aan materialen waren kenmerkend voor de traditionele Hindeloopen-stijl. Alles wat gedecoreerd kon worden - functioneel of niet - werd volgens traditie gedecoreerd: met combinaties van vele kleuren en patronen. Men zou kunnen stellen dat de dorpelingen in Hindeloopen last hadden van horror vacui, wat 'angst voor lege ruimte' betekent. Omdat er geen enkel stukje leeg was! Flap-aan-de-wand met Bijbelse voorstelling en rijkelijk versierd met snijwerk en Hindeloper schilderwerk.

Ovale houten klaptafel. Het tafelblad is aan de bovenzijde geheel groen geverfd met een rood/bruine rand. De onderzijde en de poten zijn versierd met snijwerk en Hindeloper schilderwerk. In het midden is een schildering aangebracht met een bijbelse voorstelling.

Identificatie
Titel
Klaptafel of flap-aan-de-wand
Objectnummer
004373
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • klaptafel
  Tafeltje dat men in zijn geheel tegen een wand kan klappen.
 • beschilderd meubilair
Over
Onderwerpen
 • bijbelfiguur
  Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
68.5 cm
Hoogte
63.5 cm
Lengte
89.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae