Datering
Maker

Tafel of flap-aan-de-wand

Klaptafels uit Hindeloopen zijn kleiner dan die uit de Zaanstreek. Net als in de Zaanstreek is een bijbelse voorstelling, in dit geval een voorstelling van Jezus en de Samaritaanse vrouw, in een medaillon geschilderd op de onderkant van het tafelblad. Rondom de bijbelse voorstelling is het tafelblad druk versierd met krullen.

Gedetailleerde beschrijving

Flap-aan-de-wand met ovaal geschulpt blad, klossluiting, twee gedraaide tafelregels en drie vaaspoten. De poot die opzij gedraaide kan worden is met een gegolfde regel verbonden met andere poten. De tafelregels en de klossluiting zijn elk versierd met een gesneden hoofdje. Beschildering: De rand van het blad is donkerblauw (wit) gemarmerd. De bovenkant van het blad is op eem witte ondergrond beschilderd met bloemen en ranken in blauw, aangevuld met een op een tak zittende, omkijkende vogel in blauw, rood, geel en groen. De onderkant van het blad is wit, beschilderd met krullen, bloemen en vogels in blauw, in het midden is in een cirkelvormig medaillon een voorstelling van Jezus en de Samaritaanse vrouw geschilderd (Johannes 4: 1-42). De tafelregels en klossluiting zijn gemarmerd en het onderstel heeft een witte ondergrond beschilderd met krullen en bloemen in blauw. De onderste geledingen van de vaaspoten zijn bruin en blauw. Compleetheid: De beschildering van het onderstel is sterk afgesleten.

Identificatie
Titel
Tafel of flap-aan-de-wand
Objectnummer
006342
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • klaptafel
  Tafeltje dat men in zijn geheel tegen een wand kan klappen.
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5236
Werk
Breedte
46.0 cm
Hoogte
56.5 cm
Lengte
64.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. ()
Datering
Materiaal
 • vurenhout
  Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 april 1958
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae