Datering
Maker Margje Tames Dochter

Merklap van Margen Tames dochter

Een lap geborduurd op wollen vlaggendoek. Geborduurd met zijde in een rustig kleurengamma: rood, groen, beige, een beetje blauw en donkerbruin. Boven en onderkant een zelfkant, links en rechts een zigzag in kruissteek. Helemaal boven een rij van herhalend motief, dan twee gotische alfabetten Rechts een rij met randen, de bovenste vijf omrand en de onderste niet Veel motieven op de lap, rechts onder het ‘handjes samen’, een patroon wat al in een patroonboek uit 1529 voorkomt, de handdruk is het symbool van trouw, vriendschap en het huwelijk.

Gedetailleerde beschrijving

Noord-Hollandse merklap, gedateerd 1617 met de naam van de maakster en haar vader. De lap is gevuld met diverse motieven, het alfabet en een sierrand. Rechts op de lap enkele borduurstroken zgn. uitkijkje genaamd. De merklap is op een witte textiele ondergrond bevestigd en in passepartout geplaatst. Signatuur geborduurd door Margje Tames Dochter 'dit her het margen tames dochter gheneit anno 1617'.

Identificatie
Titel
Merklap van Margen Tames dochter
Objectnummer
025464
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • merklap
    Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-94154
Werk
Breedte
34.5 cm
Hoogte
34 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Margje Tames Dochter ()
Datering
Materiaal
  • zijde (textiel)
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 april 2015
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Noord-Holland
  • Enschede
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden