Datering
Maker onbekend

Merklap

Geborduurd met zijde op wollen vlaggendoek. In het midden een groot altaar , hierop een schild met het Christusmonogram IHS (in hoc signo = in dit teken), het ordeteken van de Jezuïeten, met kruis en drie spijkers. Op het altaar een monstrans met daarin een kruisje dat de hosti duidt. Onderaan in hoofletters MENTEMORI en een zwarte doodskist. Midden boven een halve krans met de initialen TG, getoond door twee engelen. Daarnaast ANNO 1728.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op wollen mousseline, ook wel vlaggedoek genoemd. Kruissteek. Verticale Middenas. In het midden een groot altaar met antependium en bijbehorende attributen. Op het antependium een schild met de letters IHS (in hoc signo), het ordeteken van de Jezuiten, op de balk van de letter H een kruis, onder de letters de drie spijkers van het kruis. Op het altaar een monstrans met daarin een kruisje dat de hosti duidt. De monstrans is bekroond met een kruis en staat in een tabernakel gevormd door een eikelrand die opkomt uit blauwe houders. Op de tabernakel weer een kruis, links en rechts daarvan op de tafel 2 kandelaars met kaarsen en een orenvaas met tulp. Onder het antependium een zwarte doodskist waarop een kleed met een; wit kruis, daarbij 4 kaarsen. In hoofdletters MENTEMORI. Een mannenfiguur met goudgele rok, blauw zijden kousen en zwarte hoed en schoenen. Midden boven een halve krans met de initialen TG, getoond door twee engelen. Daarnaast ANNO 1728. Verder bloemenbomen. (Amsterdam?)

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001096
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13563
Werk
Breedte
32.0 cm
Hoogte
34.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden