Datering
Maker onbekend

Merklap

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen. Bovenaan het alfabet in stersteek en de cijfers. Symmetrisch behalve de onderste regel. Boven in het midden een krans gedragen door zwevende engelen met daarin de letters IIDB. Daaronder, de letters onder kronen, IF 1836 TS. Links en rechts daarvan o.a. een wieg en de verspieders met de druiventros. Vervolgens op de middenas drie touwtjespringende figuurtjes, daaronder een hoorn van overvloed met bloemen.. Links en rechts daarvan o.a. een kooi, een tulp, een vogel tussen takjes, een fruitmand, een mand met bloemen, een anjerboom met vogels. Daaronder IIHL. Op de onderste regel op een kruissteekrandje een bloemenboom een man met hond en haas, de hazenjacht, bloem- en boommotieven en een zwaan. Rondom een rand van ranken

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001076
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5979
Werk
Breedte
36.0 cm
Hoogte
51.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden