Datering
Maker onbekend

Merklap

Gedetailleerde beschrijving

In de lengte geborduurd met zijde op grof linnen. Bovenaan randjes in kruissteek. Daaronder drie maal een alfabet, cijfers, jaartal 1813, drie maal een alfabet. Grootste patroon een molen met vogels op de top, daaronder een groot geometrisch motief. Kleinere motieven een wieg, een stoel in perspectief, een molen, een vrouw, een vogel. Verder bloemen en bloemenbomen in potten en vazen en stermotieven. Initialen IW en daaronder een H.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001055
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10466
Werk
Breedte
37.5 cm
Hoogte
68.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden