Datering
Maker onbekend

Merklap

Op de lap tien maal het alfabet, een aantal malen incompleet en de cijfers 1 tot en met 10. Daaronder in het midden de initialen RK en het jaartal 1780. Verder een aantal merklapmotieven.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen. Langs de bovenzijde een sierrand. Daaronder tien maal het alfabet, een aantal malen incompleet, en de cijfers 1 t/m 10. op het onderste deel van de; lap in het midden de initialen RK en het jaartal 1780. Overige motieven o.a. een liggend spinnewiel, een wieg, een haardstel, een naaimand, een kussen, een kussenkast met daarnaast twee stoelen in perspectief en de sleutel (waardigheid van de vrouw) naast de kast, een gekroond hart met de initialen RK, een monstrans, een kruis op een cirkel. Bloemen in potten, vogels. Een stervorm met beestjes op de punten.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001042
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17411
Werk
Breedte
41.0 cm
Hoogte
36.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden