Datering
Maker onbekend

Merklap

Zes maal het alfabet in verschillende grootte en uitvoering. Achter de tweede rij vogeltjes, de initialen SK en de cijfers. De initialen SK aan weerszijde van een bloemenboom met daaronder ANNO 1807. Daarnaast en daaronder veel initialen in verschillende grootte en uitvoering, vaak naast een motiefje en een aantal malen het jaartal 1807. Onder en boven gezoomd, links en rechts de zelfkant.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen. Zes maal alfabet in verschillende grootte en uitvoering. Achter de tweede rij vogeltjes, de initialen SK en de cijfers. Achter de derde rij; een rij ganzen met ganzenhoeder. Onder de regels alfabet links groot de initialen SK aan weerszijde van een bloemenboom met daaronder ANNO 1807. Daarnaast en daaronder veel initialen in verschillende grootte en uitvoering, vaak naast een motiefje en een aantal malen het jaartal 1807. Links onder een naaimand met een naaikussen erboven. Op de onderste rij bloemmotieven, hanen, cijfers, een kast, een kussen. Onder en boven gezoomd. links en rechts de zelfkant.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001053
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13712
Werk
Breedte
50 cm
Hoogte
43 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden