Datering
Maker Maryke Meinderts Palsma

Merklap

Geborduurd met twee maal een alfabet met 20 letters, het tweede in gotische letters en de cijfers. Daaronder een alfabet in sierletters, gevolgd door weer een gotisch alfabet. Daaronder een alfabet met negentien sierletters. Gevolgd door een aantal motieven. Grote motieven daaronder: een boom in ruitvorm met vogels met aan weerszijde de letters MM en het jaartal 1842. Onderaan: MARYKE MEINDERTS PALSMA OUD 15 IAREN 1842. Links de zelfkant, de overige kanten niet gezoomd, wel rechts en onder gedeeltelijk omgehaald.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen. Bovenaan een brede sierrand van anjers. Daaronder op de eerste regel twee maal een alfabet met 20 letters, het tweede in gotische letters, en de cijfers. Op de tweede regel, doorlopend in de derde een alfabet in sierletters, gevolgd door weer een gotisch alfabet. Daaronder een alfabet met 19 sierletters. Daaronder motieven: een eend in het riet, een vaas met bloemen, een huis in geboomte, een pauw in een tuin. Grote motieven daaronder: een geometrisch patroon, een boom in ruitvorm met vogels met aan weerszijde de letters MM en het jaartal 1842, daarnaast een hart. Kleine motiefjes: een wieg, een hart, vogels aan weerszijde van een hart, bomen, vogels en een hond. Onderaan: MARYKE MEINDERTS PALSMA OUD 15 IAREN 1842. Daaronder weer een brede sierrand van anjers. Links de zelfkant, de overige kanten niet gezoomd, wel rechts en onder gedeeltelijk omgehaald.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
007629
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • merklap
    Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6752
Werk
Breedte
44.0 cm
Hoogte
38.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Maryke Meinderts Palsma (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 24 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden