Datering
Maker Gerritje Landzaat

Merklap

Bruin gekleurd linnen, met roestbruine borduurzijde bovenrand met in kruissteek vijf regels alfabet, die karakteristiek zijn voor het Burger Weeshuis in Amsterdam. Achter de eerste twee regels de cijfers, achter de overige een aantal initialen. Daaronder in kastjessteek: HUIBERT LANDZAAT ALIEDA DE WOLF.MLZ ILZ ZPL ZW GERRITTJE LANDZAAT OUD 13 IAAR ANNO 1853 LV HE. Daaronder in stersteek twee regels initialen. Daaronder vijf kronen met initialen: AEA GP ICI CS. Dit zijn de initialen van het voltallig personeel en de dominee. Verder op de doek veel initialen, motieven waaronder een pauw, een hert, een lantaarn, beestjes en bloemmotieven. Onderaan EN ANNO 1854.

Gedetailleerde beschrijving

Bruin gekleurd linnen, met roestbruine borduurzijde bovenrand met in kruissteek vijf regels alfabet. Achter de eerste twee regels de cijfers, achter de overige een aantal initialen. Daaronder in kastjessteek: HUIBERT LANDZAAT ALIEDA DE WOLF.MLZ ILZ ZPL ZW GERRITTJE LANDZAAT OUD 13 IAAR ANNO 1853 LV HE. Daaronder in stersteek twee regels initialen. Daaronder vijf kronen met initialen: AEA GP ICI CS. Dit zijn de initialen van het voltallig personeel en de dominee. Verder op de doek veel initialen, motieven waaronder een pauw, een hert, een lantaarn, beestjes en bloemmotieven. Onderaan EN ANNO 1854. Gaatjes, de randen rondom zijn beschadigd

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
013426
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6713
Werk
Breedte
39 cm
Hoogte
32.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Gerritje Landzaat ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden