Datering
Maker onbekend

Merklap

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen. Op de eerste regel driemaal het alfabet, het derde in gotische letters. Op de tweede. derde, vierde, vijfde en zesde regel elk eenmaal, oplopend in grootte. De restruimte achter de letters is opgevuld met kleine motiefjes en de initialen van o.a. de verschillende familieleden van de maakster en haar eigen initialen. Haar naam staat onder aan de lap: IANCKE DIRCKSDOCHTER ANNO 1700. Op de zevende regel een alfabet in grote sierletters, de laatste letters staan aan het eind van de regel daarboven. Op de onderste regel de initialen van Iancke in verschillende grote en kleine sierletters. In de hoek rechts onder enkele randjes. Boven en onder een open zoom, links en rechts de zelfkant. Ter hoogte van de vijfde regel een slordig gerepareerde winkelhaak. Verschillende motiefjes weggevallen.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001072
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6342
Werk
Breedte
29.0 cm
Hoogte
67.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden