Datering
Maker onbekend

Merklap

Onder enkele randjes een aantal malen het alfabet of een gedeelte daarvan, in oplopende grootte en in verschillende steken. In het midden een gekroond en met pijlen doorboord hart in stersteek met links een grote N en rechts een grote L, deze motieven horen in Friesland bij huwelijksgeschenken. Het onderste deel van de lap is waarschijnlijk later geborduurd met linnen garen en draagt het jaartal 1797.

Gedetailleerde beschrijving

Zijde en linnen op dichtgeweven linnen, Bovenaan twee verschillende randjes. Daaronder een aantal malen het alfabet of een gedeelte daarvan, in oplopende grootte en in verschillende steken. Op de eerste rij 19 letters en de cijfers 1t/m9. Op de tweede rij 19 letters gevolgd door het jaartal 1794. daaronder het alfabet in gotische letters, gevolgd door een paar grote letters. daaronder 18 letters, daaronder 16 letters, daaronder in stersttek ABCD. In het midden een gekroond en met pijlen doorboord hart in stersteek met links een grote N en rechts een grote L. daaronder het alfabet tot L. Op het onderste deel van de lap , blijkbaar later geborduurd met linnen garen en met het jaartal 1797 rechts op de doek, figuurtjes, o.a. een konijn, een schip een zwaan, een onaf gekroond wapenbord, een man met kniebroek, rok en hoed, een molen een bloemenboom, een vrouw en rechtsonder een kerk met in de deuropening een man en op het dak een ooievaar. Scheve doek, boven 29cm beneden 32.5cm

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001054
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14246
Werk
Breedte
32 cm
Hoogte
46 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden