Datering
Maker onbekend

Merklap

De lap is in verschillende richtingen geborduurd. Langs de open zoom van een van de zijden een rij sierranden. Haaks daarop zijn vrouw met man geborduurd, een man te paard, een zwaan met jong, een gotisch alfabet, een boom met vogels, een bloemenboom geometrisch figuren. Met de doek weer een slag gedraaid onder andere een hart en geometrische figuren. Nogmaals een slag gedraaid een onvoltooid schip met bemanning, geometrische figuren en een hoekmotief.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen. Ongedateerd. De lap is in verschillende richtingen geborduurd. Langs de open zoom van een van de zijden een rij sierranden. Haaks daarop zijn vrouw met man geborduurd, een man te paard, een zwaan metjong, een gotisch alfabet, een boom met vogels, een bloemenboom geometrisch figuren. Met de doek weer een slag gedraaid o.a een hart en geometrische figuren. Nogmaals een slag gedraaid een onvoltooid schip met bemanning, geometrische figuren en een hoekmotief.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001185
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16652
Werk
Breedte
43.5 cm
Hoogte
47.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Edam
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden