Datering
Maker onbekend

Merklap

Verspreid over de doek de initialen G.P., G.W.H., M.V.D.E., I.T., M.R. Op de middenas twee vazen met bloemen. Naast de onderste het jaartal 1847. In de bovenhoeken een tak rozen als hoekmotief, typisch Hoorns. Naast de onderste vaas een hart, een haan en in de hoeken een ijzeren tuinhek, typisch voor Hoorn. met daarachter een vogel en daarnaast een cipres. Rondom een slingerrandje met bloemen. In de zijkant van de doek is een rand in geel en bruin ingeweven.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op grof mousseline. Verspreid over de doek de init. G.P., G.W.H., M.V.D.E., I.T., M.R. Symmetrisch. Op de middenas twee vazen met bloemen. Naast de onderste het jaartal 1847. In de bovenhoeken een tak rozen als hoekmotief, typisch Hoorns. Daarnaast een fruitmand. Naast de bovenste vaas aan elke kant een tak met anjers en kleine bloemen. Naast de onderste vaas een hart, een haan en in de hoeken een ijzeren tuinhek(typisch Hoorns) met daarachter een vogel en daarnaast een cypres. Rondom een slingerrandje met bloemen. In de zijkant van de doek is een rand in geel en bruin ingeweven.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001010
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13041
Werk
Breedte
46.0 cm
Hoogte
43.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
 • Hoorn NH
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Picturae , Picturae

Trefwoorden