Datering
Maker onbekend

Merklap

Bovenaan drie bloemenkransen met daarin CS OUD 15 JAAR. Links in de krans AC, rechts WM. Onder de engelen RC en HB. Opvallend zijn de grote bloemenvazen, de bomen met appels en peren, de konijnen en de grote vogels. Naast de grote vaas het jaartal 18 54. Rondom een slingerrand met bloemen. Links en rechts een zelfkant met blauwe bies, boven en onder gezoomd.

Gedetailleerde beschrijving

Stramien met gele vertikale ingeweven draad, bedoeld voor stoelen e.d, geborduurd met wol. Bovenaan drie bloemenkransen, de middelste gedragen door twee gekroonde engelen, daarbinnen CS OUD 15 JAAR. Links in de krans AC, rechts WM. Onder de engelen RC en HB. In het midden onder de krans twee konijnen op een veldje. Aan weerszijde daarvan een vogel op een tak met bloemen. Onder de konijnen een vaas met bloemen met twee vogeltjes op een tak, aan weerszijde het jaartal 1854, een fruitschaal en een boom met peren links, met appels rechts. Rondom een slingerrand met bloemen. Links en rechts een zelfkant met blauwe bies, boven en onder gezoomd. (Hoorn?)

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001108
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12344
Werk
Breedte
52.0 cm
Hoogte
52.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden