Datering
Maker onbekend

Merklap

Acht keer het alfabet met negentien letters oplopend in grootte en van verschillende vorm, aangevuld met motieven en de initialen S.H. en het jaartal 1708. Boven en onder een open zoom, links en rechts de zelfkant. Hoofdzakelijk in kruissteek en vlechtsteek geborduurd.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen. 8x het alfabet met letters oplopend in grootte, van verschillende vorm, 19 letters. Op de 1e rij 2 maal, op de 2e rij 1x, gevolgd door een hert en de initialen S.H. en het jaartal 1708. Achter de 3e rij een vrouwtje, achter de 4e en 5e rij een boom, bloemen in een vaas en een geometrische figuur. Achter de 6e rij 2 handschoenen en een aan vier zijden gekroond hart. Onder het 8e alfabet een S, een geometrisch motief, een H, een B, een schip, een H, een K, een 8-hoek, een hart, een kussenkast. Onder de kast vogeltjes. op de linker helft onderaan nog enkele kleine randjes. Boven en onder een open zoom, links en rechts de zelfkant. Hoofdzakelijk in vlechtsteek geborduurd.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001022
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14301
Werk
Breedte
64 cm
Hoogte
28 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden