Datering
Maker Trijntje Klaas-Visser

Merklap

Een alfabet met 20 letters, daaronder een 25 letters. Daaronder de tekst: DIT IS GEDAAN DOOR MY TRYNTIE KLAAS VISSER HUYSVROUW VAN CORNELIS IANSEN HEEKEL WOONENDE IN DE WIERINGERWAART ANNO 1816. Verder verschillende merklapmotieven. Schimmelpaard en geometrische patronen zijn kenmerkend voor Noord-Holland boven het IJ.

Gedetailleerde beschrijving

Met zijde geborduurd op linnen. Op de eerste regel een alfabet met 20 letters, op de tweede regel een met 25 letters. Daaronder de tekst: DIT IS GEDAAN DOOR MY TRYNTIE KLAAS VISSER HUYSVROUW VAN CORNELIS IANSEN HEEKEL WOONENDE IN DE WIERINGERWAART ANNO 1816. Motieven: veel geometrische motieven(vgl. OMG kleurm 63), boom-en bloemmotieven en harten met en zonder vogels. Een ruiter te paard (schimmelpaard,ZieOMG 100. 106), een haan, de verspieders met de druiventros (staan naar voren), een vogel in een kooi, een pauw. In het midden geometrisch motief met op de vier kanten een gestyleerde lelie, geflankeerd door hertjes, twee vogels daarnaast, (zuiverheid). Links en boven een kruissteekrandje, rechts en onder zwarte restanten van een randje(?). enige gaten in de stof.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
011747
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12320
Werk
Breedte
48.5 cm
Hoogte
48.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Trijntje Klaas-Visser ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 mei 1979
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Wieringerwaard
 • Andijk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Picturae , Picturae

Trefwoorden