Datering
Maker onbekend

Merklap

Bovenaan Anno den 6 Mey 1790, Maria Bon. Op de middenas een monstrans met twee kaarsen, het wapen van Amsterdam, de Nederlandse maagd in de Hollandse tuin. aan weerszijde een mand met bloemen, een torenachtig gebouw met vlag en daaronder initialen ACCVB en GCPVB. Boven en aan de zijkanten een slingerrand met eikels, onder een groene open zoom.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op grof kanvaslinnen. Bovenaan Anno den 6 Mey 1790, Maria Bon. Daaronder een slingerrand met bloemen. Daaronder motieven, symmetrisch. Op de middenas een monstrans met twee kaarsen, het wapen van Amsterdam, de Nederlandse maagd in de Hollandse tuin. aan weerszijde een mand met bloemen, een torenachtig gebouw met vlag en daaronder initialen ACCVB en GCPVB, de verspieders met de druiventros, een bloemenboom, en niet symmetrisch een hert en een pauw, een mand met fruit en een mand met bloemen. In de linker en rechter bovenhoeken een rechthoekige versiering. Boven en aan de zijkanten een slingerrand met eikels, onder een groene open zoom

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001016
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10768
Werk
Breedte
42 cm
Hoogte
39 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen