Datering
Maker onbekend

Merklap

Drie keer het alfabet met achttien of negentien letters, oplopend in grootte en in verschillende uitvoeringen, verdeeld over acht rijen. Daaronder geometrische motieven. In weinig kleuren, vooral rood en groen, geborduurd. De lap kan afkomstig zijn uit Workum.

Gedetailleerde beschrijving

In de lengte geborduurd met zijde op linnen. Ongedateerd. Bovenaan vier sierranden. Daaronder zeven maal het alfabet, achter elkaar door geborduurd. Het gotisch alfabet in hoofdletters en kleine letters. Achter de tweede en derde regel een gekroond hart evenals na de zesde regel en het laatste alfabet. Op het onderste deel van de lap aan weerszijde van een mand met bloemen in grote sierletters RA. Daaronder een palmboom met vogels en in grote sierletters DB. Rechts van de B een gekroond hart. Rondom een open zoom.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001065
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9035
Werk
Breedte
33 cm
Hoogte
46 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen