Datering
Vervaardiger onbekend

Merklap

De lap met rode, groene en minder beige geborduurd met verschillende steken: kruissteek, stersteek en platsteek. Een aantal malen het alfabet geborduurd met negentien en 20 letters, in oplopende grootte, in verschillende uitvoeringen en steken. Er tussen staan verschillende motieven. In het midden een bloemenboom met vogeltjes in een pot met daaromheen de letters RH RG. Op de onderste rij geometrische motieven en de letters Ar en GR en de letter R. Rondom een brede open zoom. Het kleurgebruik is specifiek voor dit soort doeken uit Hindeloopen en omgeving.

Uitgebreide beschrijving

Geborduurd met zijde in rood groen en weinig beige op linnen. Verschillende steken: kruissteek, stersteek en platsteek. Bovenaan een sierrandje. Daaronder een aantal malen het alfabet met 19 letters, de laatste met 20 letters, in oplopende grootte, in verschillende uitvoeringen en steken . Het 1e in blokletters, het 2e in gotische letters, gevolgd door cijfers en, na enige vulmotiefjes het jaartal 1766. Daarna 2x het alfabet in sierletters, achter elkaar door geborduurd, gevolgd door vulmotieven o.a. twee vogels aan weerszijde van een vaas en een laddertje. Vervolgens twee rijen waarop een alfabet met 18 letters, laatste een T, met aan het eind een mannetje met een juk. Het laatste alfabet in sierletters heeft 20 letters over 2,5 rij. Daarachter divers motieven o.a. een hart en vogeltjes. Daaronder een rij met motieven, in het midden een bloemenboom met vogeltjes in een pot met daaromheen de letters RH RG. Aan weerszijde hiervan een achtkantig motief, links gevuld met een kruis, rechts met een man en een vrouw aan weerszijde van een levensboom, een huwelijksmotief. Deze achthoeken komen voor op schorten in Altona, Dld. Daarachter dwars handschoentjes. Op de onderste rij geometrische motieven en de letters Ar en GR en de letter R. rondom een open zoom. Begint met sierrandje. Rood en groen, of twee andere tinten is specifiek voor dit soort doeken uit Hindeloopen en omgeving. Ook brede zoom in kenmerkend.;Fries: versierde letters, handschoenen(=rijkdom of huwelijksmotief)

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001197
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4852
Werk
Breedte
45.0 cm
Hoogte
30.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden