Datering
Maker onbekend

Merklap

Verschillende alfabetten met 25, 24 en 19 letters, in stersteek, kruissteek en cijfers van 1 tot 12. Vele kleine motieven en een rij kronen met initialen in ster- en kruissteek. Op de onderste regel een grondje met gras met daarop een man met een imkerpijp. Een rijtuig met paard en twee mannen met hoge hoed. Een hooiberg met een ladder. Een dergelijke onderrand is kenmerkend voor Friesland. Rechts de zelfkant, overige zijden gezoomd, langs linker- en boven rand een groene lijn.

Gedetailleerde beschrijving

Linnen, geborduurd met zijde. Ongedateerd. Bovenaan het alfabet met 25 letters in stersteek gevolgd door de getallen 1 t/m 12. Daaronder nogmaals in stersteek 24 letters, daaronder in kruissteek 19 letters. Daaronder, klein en daarom alleen op de linker helft van de doek drie maal een alfabet, het gotische gevolgd door de getallen 1 t/m/12. Achter deze regels met alfabet kleine motieven o.a. huisraad, een kast, een wieg, een naaimand, een pronkbed met kussens, touwtjespringende kinderen, Hieronder een gehele rij kronen in ster- en kruissteek met daaronder initialen, links een boom met bovenin een adelaar. Daaronder een spinnende aap, een vaas met bloemen, de verspieders met de druiventros, een bloemenboom, een liggend hert in een open omheining, een mand met bloemen, een monstrans(?). Op de onderste regel een grondje met gras met daarop een man met een imkerpijp, met een hond, herten, bomen vogels. Een rijtuig met paard en twee mannen met hoge hoed. Een hooiberg met twee hanen en op een ladder er tegenaan een man.. Een huisje. Een vaas met bloemen. Drie vogels op een randje. Rechts de zelfkant, overige zijden gezoomd, langs linker- en boven rand een groene lijn.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001202
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
35.0 cm
Hoogte
54.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden