Datering
Maker onbekend

Merklap

De letters in rood met groen geborduurd, de motieven en initialen in beige en groen. Een klein en een groot alfabet in sierletters, negentien letters. Daaronder een aantal merklapmotieven. Op de lap verschillende initialen: IT AT AT BI. Zelfkant aan de onderzijde, een open zoom langs de overige zijden. Herkomst vermoedelijk Hindeloopen in verband met de brede open zomen.

Gedetailleerde beschrijving

In de lengte geborduurd met zijde. Ongedateerd. De letters in rood met groen, de motieven en initialen in beige en groen. Bovenaan een rood randje. Vervolgens een klein en een groot alfabet in sierletters, 19 letters. Achter het eerst een man achter een paard aan de leidsels. achter het tweede klein een man, een klaptafel en een vaas met bloemen. Naast de laatste V een haan, een hondje en een boom in een orenpot. Daaronder bloemenmanden, geometrische motieven, beestjes en vogels, een man te paard, een theepot, twee figuurtjes met een juk, een molen. verschillende initialen: IT AT AT BI. Zelfkant aan de onderzijde, een open zoom langs de overige zijden. Herkomst vermoedelijk Hindeloopen i.v.m. de brede open zomen.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
003761
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1876
Werk
Breedte
17.5 cm
Hoogte
65.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 6 juni 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Hindeloopen
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden