Datering
Maker onbekend

Merklap

Bovenaan in het midden in een wordt door engeltjes een krans gedragen met de initialen AEW, links onder een kroon BB rechts WW. Opvallende motieven: Een groot huis met in de koepel het jaartal 1806, de tekst TUYN IN EDEN met de voorstelling van dat paradijs: Adam en Eva onder een boom en verschillende dieren.

Gedetailleerde beschrijving

(Amsterdam?) Geborduurd met zijde op katoenen mousselined. De patronen zijn met een zekere indeling om de staande middenas geschikt. Bovenaan in het midden in een krans gedragen door engeltjes de initialen AEW, links onder een kroon BB rechts WW. Opvallende motieven: Een groot huis met in de koepel het jaartal 1806. Daarboven een tulp, rechts een tuinkoepel met daarbovenop een engel met bazuin, daarnaast een man met wandelstok, en links een huisje voor personeel met een man ernaast. Grote vogelkooien(zoete slavernij van de liefde). Veel menselijke figuren,zoals moeder met kind met leidsel. De tekst TUYN IN EDEN met de voorstelling van dat paradijs: Adam en Eva onder een boom en verschillende dieren. Verder de Hollandse maagd met de vrijheidshoed, een vrouw met in een hand een anker, in de andere een vogel, een vrouw met juk, de verspieders met de druiventros, de Nederlandse leeuw in de Hollandse tuin, een standerdmolen met man een een kip.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001073
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • merklap
    Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14648
Werk
Breedte
46.5 cm
Hoogte
50.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • zijde (textiel)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden