Datering
Maker onbekend

Merklap

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen . Bovenaan een randje Vervolgens op drie regels drie maal een alfabet, achter het eerste een gekaderd randje. Daaronder een rij initialen. Op de volgende regel initialen, het jaartal 1778, en de getallen 1 t/m/10. Vervolgens na een gelijkbenig kruis een gotisch alfabet en kleine motiefjes o.a. vogels. Verdere opvallende motieven : een pot met drie anjers, een schip, de verspieders met de druiventros, vier randjes onder elkaar,vogel- en bloemmotieven. Rechts de zelfkant, overige zijden gezoomd. Bovenaan een aanzet van een picotje in naaldkantsteek van zijde.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001182
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
37.0 cm
Hoogte
24.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden