Datering
Maker onbekend

Merklap

De lap is in verschillende richtingen geborduurd. Langs een van de zijde een groot aantal sierranden onder elkaar. Op de lap een groot aantal motieven, waaronder: het Lam Gods in een huisje, een gezadeld paard met stijgbeugels, een vrouw schrijlings op een paard, een schip, de mystieke wijnpers, een kruis. De lap is niet af en afgewerkt met picots aan de rand.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde, enkele met vissersgaren. Ongedateerd. Onvoltooid. De lap is in verschillende richtingen geborduurd. Langs een van de zijde een groot aantal sierranden onder elkaar. overige voorkomende motieven: Het Lamgods in een huisje, een gezadeld paard met stijgbeugels, een vrouw schrijlings op een paard, een schip, de mystieke wijnpers, een kruis, een dubbelkoppige adelaar, een gelijkbenig kruis, diverse vogels, geometrische motieven. Picot's aan de rand. Enigszins beschadigd.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
008297
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1117
Werk
Breedte
36 cm
Hoogte
61 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden