Datering
Maker onbekend

Merklap

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde. Op de eerste regel een alf. met 20 letters en een gotisch alf met 19 letters, de cijfers en de getallen 10 t/m 13.. Op de tweede regel een alf met 20 letters en diverse lettercombinaties eindigend op een N. Op de derde regel een alf., achter regel 2 en 3 een man met juk en een molen, een wijnkan met open deksel en een boom. Op de vierde regel At/m/O in sierletters, de overige letters rechts onder deze regel: PRS en daaronder TW. Links daarvan nogmaals een alf. in stersteek, rechts kleine bloemmotieven. Links opde doek vier randen onder elkaar; daaronder een kussen en twee zwanen aan weerszijde van een boom. Rechts van de randen GN in stersteek, een hert, gekroonde harten en vogels. In het midden van de doek een vaas met bloemen, aan weerszijde het jaartal 1736 en twee bomen. Daaronder een man en een vrouw met een vogel in de hand (wsch huwelijkssymbool). Rechts een kussenkast met kaststel, daarboven GN in kruissteek. R.o. een rand van vogels (komen ook op andere doek in de collectie voor), twee duiven aan weerszijde van een gekroond hart en een geometrisch motief. Rondom een open zoom, muizentandjes aan alle vier de zijden.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001165
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
23.5 cm
Hoogte
47.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden