Datering
Maker onbekend

Merklap

Geborduurd met zijde. Op de eerste regel een gotisch alfabet. Op de tweede en derde regel een alfabet en cijfers, daarna kroontjes, doorgaand op de vierde regel. Daarachter een cartouche AK. Op de onderste rij een hooiberg, een tuinhek met een boom en een huis, zij- en vooraanzicht met trapgevel met gesloten luiken. In het dak 1754. Voor het huis een hond aan een ketting. Rondom een groen slingerrandje.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde. Op de eerste regel een gotisch alfabet. Op de tweede en derde regel een alfabet en cijfers, daarna kroontjes, doorgaand op de vierde regel. Daarachter een cartouche AK. Op de onderste rij een hooiberg, een tuinhek met een boom en een huis, zij-en vooraanzicht met trapgevel met gesloten luiken. In het dak 1754. Voor het huis een hond aan een ketting. Rondom een groen slingerrandje.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001178
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1085
Werk
Breedte
30.0 cm
Hoogte
34.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Noord-Holland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Wim Zandbergen

Trefwoorden