Datering
Maker

Beddenbank

Bij een bedbank denken we nu aan een bank die uit te klappen is tot bed. Maar dat geldt niet voor deze bedbanken: ze zijn bedoeld als opstapje om gemakkelijk in de hoge bedstede te kunnen klimmen. De langgerekte, zeer bont beschilderde bankjes met eveneens beschilderde zijkanten worden ook wel ‘Amelander bedbankjes’ genoemd, omdat ze daar veel gebruikt werden. In de achttiende eeuw heetten de bankjes ‘Sardammer bankjes’, wat aangeeft dat ze toen in de Zaanstreek gemaakt werden. In beide gebieden werden veel van deze bankjes gemaakt, maar dit gebeurde bijvoorbeeld ook in Noord-Holland en Friesland. Een naam zegt dus niet altijd alles over de oorsprong van een meubelstuk. Dit is een beddenbank op vier gedraaide, balustervormige poten, met twee getande booglijsten aan de voorkant. Het bankje is van het type zoals in de Zaanstreek en op Ameland voorkwam. De oorspronkelijke beschildering is gedeeltelijk nog te zien op de linker zijkant: op een grijsgroene ondergrond zijn donkergroene bladeren herkenbaar.

Gedetailleerde beschrijving

Beddebank op vier gedraaide, balustervormige poten, met twee getande booglijsten aan de voorkant. Aan beide zijkanten één getande booglijst. Aan de voorkant zijn twee rozetten in snijwerk uitgevoerd in de zwikken van de bogen. Beschildering: Het bankje is modern overschilderd in de kleuren geel en groen. De linker zijkant toont resten van de oorspronkelijke beschildering.Compleetheid: Een klein, onopvallend deel ontbreekt aan de linker voorpoot. Het bankje is van het type zoals in de Zaanstreek en op Ameland voorkwam. De oorspronkelijke beschildering is gedeeltelijk nog te zien op de linker zijkant: op een grijsgroene ondergrond zijn donkergroene bladeren herkenbaar.

Identificatie
Titel
Beddenbank
Objectnummer
007741
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • bedbankje
    Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2129
Over
Onderwerpen
  • Decoratiemotief
    Decoratieve vorm, figuur die zich op regelmatige wijze herhaalt (bijv. bij vlakversiering, kristalbouw enz.).
Werk
Breedte
85.5 cm
Hoogte
44.0 cm
Diepte
35.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
  2. ()
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
  • Gezaagd (handeling)
    Het snijden van iets door een band of plaat met een snijkant met doorlopende tanden heen en weer over het te snijden materiaal te trekken.(AAT)The action of cutting something by drawing a band or plate having a cutting edge of continuous teeth back and forth over the material to be cut.(AAT)
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 februari 1964
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
  • Ameland
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae