Datering
Vervaardiger

Beddenbank

Beddenbank op vier gedraaide, balustervormige poten, met twee getande booglijsten aan de voorkant. Het bankje is van het type zoals in de Zaanstreek en op Ameland voorkwam. De oorspronkelijke beschildering is gedeeltelijk nog te zien op de linker zijkant: op een grijsgroene ondergrond zijn donkergroene bladeren herkenbaar. Herkomst: Behoorde tot het oorspronkelijke interieur van Jelle Weerstand (UK-1). Het bankje was in het pand UK-1 geplaatst (pandnr. UK-1/0081). In maart 1994 is het bankje uit UK-1 gehaald en is in het pand een replica geplaatst. De kleuren geel en groen zijn in het gehele interieur toegepast en zijn dus aangebracht door Jelle Weerstand.

Uitgebreide beschrijving

Beddebank op vier gedraaide, balustervormige poten, met twee getande booglijsten aan de voorkant. Aan beide zijkanten één getande booglijst. Aan de voorkant zijn twee rozetten in snijwerk uitgevoerd in de zwikken van de bogen. Beschildering: Het bankje is modern overschilderd in de kleuren geel en groen. De linker zijkant toont resten van de oorspronkelijke beschildering.Compleetheid: Een klein, onopvallend deel ontbreekt aan de linker voorpoot. Het bankje is van het type zoals in de Zaanstreek en op Ameland voorkwam. De oorspronkelijke beschildering is gedeeltelijk nog te zien op de linker zijkant: op een grijsgroene ondergrond zijn donkergroene bladeren herkenbaar.

Identificatie
Titel
Beddenbank
Objectnummer
007741
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • bedbankje
  Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2129
Over
Trefwoorden
 • decoratiemotief
  Decoratieve vorm, figuur die zich op regelmatige wijze herhaalt (bijv. bij vlakversiering, kristalbouw enz.).
Werk
Breedte
85.5 cm
Hoogte
44.0 cm
Diepte
35.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
 • gezaagd (handeling)
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 februari 1964
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Ameland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae