Datering
Maker

Beddenbank

Deze bankjes worden Amelander beddenbankjes genoemd. Maar de bankjes zijn niet alleen op Ameland gebruikt. In de 18de eeuw heetten deze bankjes Sardammer bankjes. Dat geeft aan dat ze in de Zaanstreek gemaakt werden. Misschien werden de bankjes al snel nagemaakt op Ameland. Maar het is ook mogelijk dat ze altijd uit Noord-Holland of Friesland meegenomen werden.

Gedetailleerde beschrijving

Type met zijkanten die uit een dwarsgeplaatste plank bestaan. Het bankje is in elkaar gespijkerd, waarbij de voorkant tegen de poten is gespijkerd met spijkers zichtbaar op de voorzijde. De voorkant is langs onder- en zijkanten in een patroon uitgezaagd; langs de zijkanten kleinere boogvormen, langs de onderkant grotere. In de voorkant zijn drie motieven in ajourvorm uitgezaagd: in het midden een gecombineerde ster en knoop (uit een cirkelvorm) en ter weerszijden ervan een naar elkaar toe gewende zwaan (uit een vierkant). In de zijkanten zijn voor krulvormen uitgezaagd en onderaan een boogvorm, waardoor het bankje voor- en achterpoten heeft. Het bovenblad is voor geprofileerd en aan de zijkanten van groefjes voorzien. Beschildering: Het bovenblad is zwart, waarbij zich links van het midden een witte cirkelvorm heeft afgetekend. De rest van het bankje is op de achterplank na gehout in rood-bruin, waarbij de contouren van de uitgezaagde motieven met wit zijn omrand. Reparaties/restauraties: De achterplank is vervangen door een moderne, bruin gebeitste plank. Linksachter is een hoek ingezet in het bovenblad.Compleetheid: Aan de voorkant ontbreekt midden onder een deel van het uitgezaagde ornament.

Identificatie
Titel
Beddenbank
Objectnummer
B000145
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • bedbankje
    Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1727
Werk
Breedte
93.0 cm
Hoogte
43.5 cm
Diepte
24.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
  • Gezaagd (handeling)
    Het snijden van iets door een band of plaat met een snijkant met doorlopende tanden heen en weer over het te snijden materiaal te trekken.(AAT)The action of cutting something by drawing a band or plate having a cutting edge of continuous teeth back and forth over the material to be cut.(AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 3 april 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Ameland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae