Datering
Vervaardiger

Beddenbank

Deze bankjes worden Amelander beddenbankjes genoemd. Maar de bankjes zijn niet alleen op Ameland gebruikt. In de 18de eeuw heetten deze bankjes Sardammer bankjes. Dat geeft aan dat ze in de Zaanstreek gemaakt werden. Misschien werden de bankjes al snel nagemaakt op Ameland. Maar het is ook mogelijk dat ze altijd uit Noord-Holland of Friesland meegenomen werden.

Uitgebreide beschrijving

Type op vier balustervormig gedraaide poten en aan de voorkant onderlangs uitgezaagde krulvormen, evenals aan de zijkanten van het bovenblad. De voorzijde is versierd met eenvoudig snijwerk. De zijden zijn met pen-en-gatverbindingen aan de huizen van de poten bevestigd. Het bovenblad heeft langs voor- en zijkanten een geprofileerde rand. Aan de voorkant bestaat het snijwerk uit een vaasvorm in het midden, met ter weerszijden spiegelbeeldig twee vogels, krullen, een korenbloem en een trosje bessen. Er boven zijn in het midden het Christusmonogram uitgesneden ('IHS' + kruis) en links de initialen 'SIS', rechts de initialen 'NIK'. In de zijkanten is een eenvoudige boogvorm uitgezaagd en in de achterplank is een laatje aangebracht.; Beschildering: Het gehele bankje is gehout in midden-bruin, waarbij delen van de poten en de achtergrond van het snijwerk donkerbruin zijn geverfd. Op de bovenkant is een contourlijn geschilderd in donkerbruin. De overige delen van het snijwerk zijn geschilderd in geel, rood, blauw, zwart en goudkleurige verf. De binnenkant van het laatje is blauw. Gebruik: De initialen duiden er mogelijk op dat het beddebankje gemaakt is als huwelijksgeschenk.

Identificatie
Titel
Beddenbank
Objectnummer
B000144
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • bedbankje
  Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3994
Werk
Breedte
91.0 cm
Hoogte
44.0 cm
Diepte
28.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 3 april 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Ameland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae