Datering
Maker

Beddenbank

Deze bankjes worden Amelander beddenbankjes genoemd. Maar de bankjes zijn niet alleen op Ameland gebruikt. In de 18de eeuw heetten deze bankjes Sardammer bankjes. Dat geeft aan dat ze in de Zaanstreek gemaakt werden. Misschien werden de bankjes al snel nagemaakt op Ameland. Maar het is ook mogelijk dat ze altijd uit Noord-Holland of Friesland meegenomen werden.

Gedetailleerde beschrijving

Beddebank waarbij de zijkanten bestaan uit dwarsgeplaatste planken. Het bovenblad is scharnierend en doordat er een bodem is aangebracht kan het bakje tevens als bergmeubel gebruikt worden. De voorkant is langs de zijkanten en de onderkant in boogvormen uitgezaagd. Middenonder is een cirkelvorm uit de voorkant gezaagd. In de zijkanten zijn voor- en achterpoten uitgezaagd volgens het model van gedraaide poten. Langs de voorkant en zijkanten heeft het bovenblad een geprofileerde rand. De voorkant van de beddebank is versierd met eenvoudig snijwerk: in het midden een hartvorm met het Christusmonogram ('JHS' + kruis) met er onder een klein rozet, ter weerszijden van het midden cirkelvormen en een ellips, waarvan twee gevuld met bloemvormen en de grote cirkels met initialen. Links zijn de initialen 'CAM' aangebracht, rechts 'DWM'. Onder deze initialen zijn tekstvelden, met links 'ANNO' en rechts '1840'. Van dit jaartal is de '4' in spiegelbeeld. Beschildering: Het bovenblad is groen geschilderd, de rest van het bankje is bruin, deels afgezet met groene randen. Het snijwerk is in geel aangezet. De binnenkant van het deksel is bruin en de rest van het bergvak is ongeschilderd. Ook de achterkant is onbeschilderd.Compleetheid: De oorspronkelijke sluiting van het bergvak, middenvoor, ontbreekt. Deze bestond vermoedelijk uit een haak en oog. Alleen de gaatjes van de bevestiging zijn zichtbaar. Gebruik: De twee initialen ter weerszijden van het Christusmonogram duiden er mogelijk op dat deze beddebank als huwelijksgeschenk is gemaakt.

Identificatie
Titel
Beddenbank
Objectnummer
B000143
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • bedbankje
    Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12533
Werk
Breedte
91.0 cm
Hoogte
46.0 cm
Diepte
28.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 3 april 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Ameland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae