Datering

Beddenbank

Deze bankjes worden Amelander beddenbankjes genoemd. Maar ze zijn niet alleen op Ameland gebruikt. In de 18de eeuw heetten ze Sardammer bankjes; bankjes uit de Zaanstreek. Misschien werden ze al snel nagemaakt op Ameland. Maar het is ook mogelijk dat ze altijd uit Noord-Holland of Friesland meegenomen werden.

Uitgebreide beschrijving

Beddebank op vier balustervormig gedraaide poten, met twee rondgeholde tandlijsten in boogvorm aan de voorkant en aan de zijkanten eveneens een rondgeholde tandlijst. Aan de voorkant is links en rechts van de booglijsten een krul, als bij een steunstuk. In de zwikken van deze bogen zijn drie rozetten uitgesneden, die elk uit tien blaadjes bestaan. Onder het blad is middenvoor, haaks op de voorkant een dwarsregel bevestigd. Beschildering: Op de regel boven de bogen aan de voorkant is een voorstelling van de vijf wijze en de vijf dwaze maagden geschilderd (Matteus 25: 1-13). In het midden is een huis weergegeven, met links de deuropening waar Christus voor staat. Rechts staan de vijf dwaze maagden, links van het huis de vijf wijze, waarvan de voorste wordt begroet door de Christusfiguur. De linker zijkant is beschilderd met een personificatie van de gerechtigheid: een staande vrouw met zwaard en weegschaal. Op de rechter zijkant is een personificatie van de hoop voorgesteld: een staande vrouw met anker en vogel. De huizen van de poten zijn aan de voorkant en zijkanten beschilderd met een bloemslinger, afhangend van een rode strik, tegen een grijsgroene achtergrond. De zwikken van de bogen voor zijn rood geschilderd; de rozetten, tandlijst en krullen zijn geel. Aan de zijkanten zijn de tanden van de booglijst ook geel. De gehele achterkant van het bankje is gehout. De balusterpoten zijn zwart en de bovenkant van het blad is zwart (grijs) gemarmerd. De onderkant van het blad en de binnenkant van de zijden zijn grijsgroen geverfd. Gedraaid ; beschilderd ; gemarmerd

Identificatie
Titel
Beddenbank
Objectnummer
004331
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • bedbankje
  Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14533
Werk
Breedte
85.5 cm
Hoogte
44.5 cm
Diepte
35.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • draaien (draaibank)
Verwerving en licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Ameland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae