Datering
Vervaardiger

Beddenbank

Deze bankjes worden Amelander beddenbankjes genoemd. Maar de bankjes zijn niet alleen op Ameland gebruikt. In de 18de eeuw heetten deze bankjes Sardammer bankjes. Dat geeft aan dat ze in de Zaanstreek gemaakt werden. Misschien werden de bankjes al snel nagemaakt op Ameland. Maar het is ook mogelijk dat ze altijd uit Noord-Holland of Friesland meegenomen werden.

Uitgebreide beschrijving

Trapeziumvormige beddebank waarbij de zijkanten bestaan uit overhoeks geplaatste planken. Het bovenblad, de voorkant en de zijkanten zijn versierd met ajourvormig zaagwerkbestaande uit zwaantjes en krullen. Zowel voorkant als zijkanten zijn onderlangs boogvormig uitgezaagd. De rand van het bovenblad is voor en aan de zijkanten geprofileerd. De achterkant bestaat uit een smalle lat die tussen de zijkanten is aangebracht. Beschildering: De ondergrond van de gehele beddebank is groen, waarbij de randen wit zijn geschilderd. De zaagwerk motieven in het bovenblad zijn geschilderd in wit, rood en groen. In de voor- en zijkanten is het zaagwerk wit, rood, groen, okergeel en blauw geschilderd.

Identificatie
Titel
Beddenbank
Objectnummer
008682
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • bedbankje
  Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10580
Over
Trefwoorden
 • decoratiemotief
  Decoratieve vorm, figuur die zich op regelmatige wijze herhaalt (bijv. bij vlakversiering, kristalbouw enz.).
 • vogel
  De klasse van gewervelde dieren die gewoonlijk tweevoetig en warmbloedig zijn, eieren leggen met een harde schaal en een grote dooier, en vaak in bomen leven. Doorgaans hebben ze veren, holle botten, voorste ledematen die geschikt zijn om mee te vliegen (hoewel sommige vogelsoorten hun vermogen om te vliegen zijn kwijtgeraakt), achterste ledematen waarmee ze kunnen lopen en op takken kunnen zitten, een hart met vier kamers, scherpe ogen, een hoornen snavel zonder tanden en een grote gespierde maag. Vogels zijn geëvolueerd uit theropoden, een orde van vleesetende dinosauriërs. (AAT)
Werk
Breedte
77.0 cm
Hoogte
37.0 cm
Diepte
30.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • vurenhout
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
 • gezaagd (handeling)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 3 februari 1969
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae