Datering
Maker

Beddenbank

Deze bankjes worden Amelander beddenbankjes genoemd. Maar de bankjes zijn niet alleen op Ameland gebruikt. In de 18de eeuw heetten deze bankjes Sardammer bankjes. Dat geeft aan dat ze in de Zaanstreek gemaakt werden. Misschien werden de bankjes al snel nagemaakt op Ameland. Maar het is ook mogelijk dat ze altijd uit Noord-Holland of Friesland meegenomen werden.

Gedetailleerde beschrijving

Type waarbij de zijkanten bestaan uit dwarsgeplaatste planken. De voorkant is langs de zijkanten en onderkant in sterk gebogen vorm uitgezaagd. De zijkanten zijn voorlangs naar buiten uitlopend uitgezaagd en in de zijkanten zijn voor- en achterpoten aangebracht door een uitgezaagde vorm onderaan. De rand van het bovenblad is langs de voorkant en zijkanten geprofileerd. De gehele achterkant bestaat uit een laadje dat de ruimte tussen de zijkanten opvult.Beschildering: De voorkant en zijkanten zijn gehout in lichtbruin. Aan de voorkant is een brede rand onderlangs in donkerder bruin gehout, deze rand is afgezet met een donkerbruine contourlijn. De bovenkant heeft een buine rand langs voorkant en zijkanten en is daarbinnen groen. Het laadje is geheel blauw geschilderd.

Identificatie
Titel
Beddenbank
Objectnummer
B000147
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • bedbankje
    Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15937
Werk
Breedte
84.0 cm
Hoogte
45.0 cm
Diepte
25.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Houten (schilderen)
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 3 april 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Ameland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae