Datering
Maker

Beddenbank

Deze bankjes worden Amelander beddenbankjes genoemd. Maar de bankjes zijn niet alleen op Ameland gebruikt. In de 18de eeuw heetten deze bankjes Sardammer bankjes. Dat geeft aan dat ze in de Zaanstreek gemaakt werden. Misschien werden de bankjes al snel nagemaakt op Ameland. Maar het is ook mogelijk dat ze altijd uit Noord-Holland of Friesland meegenomen werden.

Gedetailleerde beschrijving

Beddebank op vier balustervormig gedraaide poten, met twee rondgeholde tandlijsten in boogvorm aan de voorkant en aan de zijkanten eveneens een rondgeholde tandlijst in boogvorm. Aan de voorkant is links en rechts van de booglijsten een krul, als bij een steunstuk. In de zwikken van deze bogen zijn drie rozetten uitgesneden, die elk uit acht blaadjes bestaan. Beschildering: Op de regel boven de bogen aan de voorkant is een jachttafereel, een 'lange jacht' geschilderd. Links staat een jager die op een hoorn blaast. Rechts van de jager zijn in een landschap met bomen rennende dieren voorgesteld: drie herten en drie honden. De gehele linker zijkant is beschilderd met een personificatie van de ijdelheid; een staande vrouw met een staf en een spiegel. De rechter zijkant is op dezelfde manier beschilderd met een personificatie van de gerechtigheid: een vrouw met zwaard en weegschaal. De huizen van de poten zijn aan de voorkant en zijkanten beschilderd met een bloemslinger, afhangend uit een rode strik, tegen een grijsgroene achtergrond. De zwikken van de bogen voor zijn rood geschilderd; de rozetten zijn goudkleurig en de rand van de booglijsten en de krullen crèmekleurig. Aan de zijkanten zijn de tanden van de booglijst rood. De gehele achterkant van het bankje is gehout en de balusterpoten zijn donkerbruin. Het blad is aan de bovenkant donkerbruin. De onderkant van het blad en de binnenkant van de zijden zijn grijsgroen.Compleetheid: De krul rechts van de booglijsten aan de voorkant is deels afgebroken. Reparaties/restauraties: Het onderste deel van de voetklos van de poot linksvoor is vervangen (oudere restauratie); van de andere drie poten is de gehele voetklos vervangen (modernere restauratie).

Identificatie
Titel
Beddenbank
Objectnummer
B000174
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • bedbankje
  Bankje die in inklimmen in een bedstede vergemakkelijkt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6424
Over
Onderwerpen
 • zinnebeeld
  Een symbool of zinnebeeld is een betekenisdrager; het heeft enerzijds een vorm of representatie, en anderzijds een betekenis. De betekenis van een symbool is conventioneel; zij berust meestal op afspraken die de gebruikers van het symbool of (zoals in de taal) de gebruikers van het systeem waar het symbool deel van uitmaakt ooit hebben gemaakt. De semiotiek onderscheidt naast het symbool twee andere soorten tekens: de index en het icoon.Een zinnebeeld is een concrete figuur waarmee een abstract begrip zoals een natie, een ideaal, een gevoel enz. wordt verbeeld. Een duif is het zinnebeeld van -de vrede-.
Werk
Breedte
84.5 cm
Hoogte
44.0 cm
Diepte
35.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • vurenhout
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • draaien (draaibank)
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 11 juli 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden